Diakonsko posvečenje Gabriela Kavčiča v Rimu

with Ni komentarjev

Rim. Večno mesto. Tokrat se je nekaj bogoslovcev ljubljanskega semenišča na skoraj deveturno pot odpravilo iz prav posebnega razloga. Udeležili smo se diakonskega posvečenja enega naših sobratov, Gabriela Kavčiča, ki je minulo leto zaključil študij na Papeški univerzi Gregoriani. Z dvema kombijema, očetom rektorjem in novim študijskim prefektom, se je proti Večnemu mestu v zgodnjem nedeljskem dopoldnevu – takoj po hvalnicah, sveti maši in zajtrku – odpravilo trinajst bogoslovcev.

V Vatikan smo prispeli v nedeljo, 9. oktobra A. S. 2016, okoli pete ure popoldan, kjer smo tik pred zaprtjem bazilike sv. Petra kratko pomolili na grobu prvaka apostolov.

V Sveti Inkviziciji, nas je sprejel nj. eminenca Franc kardinal Rode. Po odlični italijanski večerji, ki nam jo je prijazno pripravil kardinalov tajnik, gospod mag. Matej Pavlič, smo se namestili, nato pa odšli še na krajši sprehod po Mestu.

Takoj po zgodnjem zajtrku pri gospodu kardinalu, smo pohiteli k jezuitski cerkvi svetega Ignacija (Chiesa di Sant’ Ignazio), kjer je bilo ob deveti uri slovesnost diakonskega in mašniškega posvečenja. Posvečenje in slovesno sveto mašo je vodil trierski škof ekselenca dr. Stephan Ackermann. V diakone je posvetil štiri mladeniče, med njimi tudi Gabriela, v mašnike pa šest diakonov, vsi pa gojence Papeškega kolegija Germanicum et Hungaricum in Urbe. Med slovesnostjo, ki je trajala okrogle tri ure, smo ponosno zapeli tudi nekaj slovenskih pesmi, bogoslovca Vito Urbanija, ki je sam gojenec Germanika, in Matic Lesjak pa sta zapela tudi psalm v slovenskem jeziku.

Po kosilu sredi Rima, sladoledu in popoldanskem sprehodu je eden izmed kombijev odrinil proti domu, drugi pa je ostal še naslednji dan, kjer smo bogoslovci v cerkvi Santa Maria dell’Anima sodelovali pri slovenski zahvalni sveti maši.

Jakob Piletič

 

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri