Jure Sovinc

Nadškofija Ljubljana

Župnija Radovljica

Leto rojstva: 1996

Kdo je Jure: Sem Jure Sovinc in prihajam iz Radovljice. Prihajam iz petčlanske družine, imam še dve mlajši sestri. Opravil sem srednjo medijsko šolo, treniral sem rokomet, katerega sem kasneje tudi učil, imel sem filmsko produkcijo, kjer sem največkrat deloval kot direktor fotografije, pred kratkim pa sem na VSŠ Kranj diplomiral iz varovanja. Trenutno sem poleg rednega študija še vedno zelo rad športno aktiven (nogomet, košarka, odbojka …), prav tako me veseli petje, branje kvalitetnih knjig, gledanje filmov, druženje s prijatelji in še kaj.

Kako si se odločil za duhovni poklic: Gospod me je verjetno klical že mnogo prej, kot ministranta, aktivnega v vseh župnijskih zadevah kot so oratoriji, birmanske skupine itd. A vendar je bi konkreten korak na pot duhovniškega poklica zame čas obdobja virusa covid-19, ko se je življenje spremenilo in umirilo. Sam sem že prej v sebi nekako nosil to idejo, vendar sem se je izogibal. Ko sem v moji večerni »rutini«, 30. novembra 2020 na sprehodu molil rožni venec, je ta misel ponovno prišla in me zmedla, saj sem bil prepričan, da sem s tem že opravil. Vzel sem jo resno in v molitvi prosil znamenja potrditve, če Gospod res nikoli ne bo obupal nad tem, da me kliče v duhovništvo. Kmalu je prišel odgovor, ko sem zjutraj prvo stvar, ki sem jo prebral zaznal kot konkreten odgovor. Šlo je za citat božjega služabnika nadškofa Antona Vovka (kateremu se veliko priporočam) »Kakor in dokler Bog hoče.« Sledilo je obdobje molitve, pogovorov, tudi znamenj, ki so kasneje dala jasno odločitev, da želim stopiti na pot duhovništva.

Kaj je tebi pomagalo pri sprejemanju odločitve? Zgled domačega župnika (to je prvo in glavno!), spodbudno okolje v domači župniji, molitev in pogovori.

Eden izmed ljubših svetopisemskih stavkov:

“In Domino confido. – V Gospoda zaupam.” (Ps 10,1)

»Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj« (Raz 3,20).

Najljubši svetnik: Božji služabnik nadškof Anton Vovk

Najljubša knjiga: Zelo rad prebiram knjige o liturgiji in evharistiji, med avtorji in teologi pa so mi zelo blizu dr. Scott Hahn, Benedikt XVI. in nadškof Fulton J. Sheen. Ogromno pa se poglabljam v življenje in delo nadškofa Antona Vovka. Zadnje čase veliko berem njegove pridige in govore, ki jih je imel v stolnici in na župnijah ob slovesnostih.

 

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri