Matjaž Venta

nadškofija Ljubljana

Župnija Dob pri Domžalah

Leto rojstva: 1980.

Kako si se odločil za duhovni poklic: Kot vemo, skrivnostne so poti Gospodove … Ko sem bil še animator na birmanskih duhovnih vajah, sem začutil močan klic, da sledim Jezusu. A takrat sem želel predvsem vključiti Učitelja v vse delo in svoje življenje. Tako me je Gospod skozi leta klesal in brusil, da je dozorel čas, ko je preko srca, znamenj in ljudi ob meni spregovoril. Močna misel, da podarim svoje življenje za življenje evangelija. Sledil je skromni »da Gospod, vate zaupam«! Ti imaš daleč najboljši načrt za moje življenje! Čeprav si v preteklosti nisem predstavljal, da bi vstopil v bogoslovje, pa je preko spoznavanja božjih služabnikov škofa Friderika I. Barage in škofa Antona Vovka v meni raslo veselje za vstop v ljubljansko semenišče! Tudi ob mnogih izjemnih zgledih je odločitev dozorela in tu se formacija ter oblikovanje nadaljuje, da bi nekega dne po Božji volji smel služiti v Njegovem vinogradu!

Eden izmed najljubših svetopisemskih stavkov: »Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje. Klicali me boste in prihajali molit k meni in vas bom uslišal. Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti, govori GOSPOD.« (Jer 29, 11-14)

Najljubši svetnik: Hm, to je pa kar zahtevno vprašanje. Raje bi navedel ekipo, morda po košarkarsko – prvo petorko! J Sv. Mati Terezija, sv. Frančišek Asiški, sv. Ignacij Lojolski, sv. Terezija Deteta Jezusa, p. Damijan de Veuster. Trenerski štab: Sveta Družina!

Najljubša knjiga: Prav gotovo Sveto pismo, naj izpostavim Janezov evangelij in njegovo prvo pismo! V mladosti pa me je močno nagovorila knjiga Ljubezen ne pozna pogojev, avtor John Powell.

Najljubša smer teologije/predmet na faksu: Glede na to, da smo ravno začeli s študijem, bi dejal, da me močno zanima eksegeza evangelijev in moralna teologija.

Dejavnosti, s katerimi se še ukvarjaš:  V gibanju za življenje, posebno preko pobude 40 dni za življenje, sodelujem v gledališki skupini Kraljice miru, rad kuham testenine J in igram badminton, košarko.

Tri najpomembnejše lastnosti, ki jih mora imeti duhovnik: Kot vsak človek, je tudi duhovnik enkratna oseba. S svojimi talenti in pomanjkljivostmi. Človek, ki se radikalno odloči slediti Kristusu, vedno globlje odkriva, kaj pomeni biti Jezusov učenec. Stopi na pot zorenja v Gospodovi luči. Tako zori kot duhovnik v upanju, v veri in v ljubezni. Duhovnik je človek služenja, ponižnosti in sočutja.

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri