Življenje v semenišču je zelo pestro. Poleg študija in duhovnega življenja se dogaja še mnogo zanimivih dejavnosti. Nekaj o njih si lahko preberete spodaj, ali pa si ogledate galerijo slik.

PETJE in GLASBA

Vsak duhovnik se pri liturgiji sreča s petjem. V semenišče pa prihajamo fantje z različnimi talenti. Zato se moramo vsaj malo “podkovati” in pripraviti na petje. Že dolga leta bogoslovce uči petja s. Boža iz skupnosti sester de Notre Dame.

V semenišču imamo tudi pevski zbor, ki ga vodi prof. Gregor Klančič. Na tedenskih vajah se učimo cerkvene in posvetne pesmi. Več o pevskem zboru si preberite na njihovi strani.

Nekaj bogoslovcev je tudi organistov. Njihovo znanje se s pridom uporabi pri mašah. Nekateri pa se igranja orgel naučijo kar v semeniških letih.

ŠPORT

Pravijo, da zdrav duh biva v zdravem telesu. Zato smo v letu 2014 v semenišču uredili tudi manjši fitnes. Po obrokih se v veseljem odigra kakšna igra ping-ponga ali namiznega nogometa. Ob skoraj vsakem vremenu na “notranjem dvorišču” oz. atriju igramo badminton in odbojko.
Vsako sredo imamo v telovadnici Zavoda sv. Stanislava rezerviran termin za naše športno udejstvovanje v nogometu, košarki in smejanju.

DRUŽENJE

Z namenom povezovanja in druženja se je v letu 2014 uredila t.i. “soba 40” ali bolje rečeno klubska soba. V prijetnem vzdušju se tam bogoslovci pogosto zbiramo. Pripravljenih je kar nekaj družabnih iger. Na voljo je tudi TV za ogled filmov, športa ipd. V tej sobi se organizirajo tudi pogosti družabni in kulturni večeri.

Poleg manjše kuhinje v sobi 40, imamo na voljo tudi čajno kuhinjo, v kateri si je mogoče tudi kaj skuhati. Res pa je, da se tam največkrat nahaja le popoldanska malica, saj imamo za prehrano povsem dobro poskrbljeno.

ČITALNICA

Tik ob častitljivi semeniški knjižnici je nekaj prostorov namenjenih čitalnici, kjer imamo dostop do veliko slovenskih in nekaj tuje revij in publikacij, ter knjig, ki jih potrebujemo za študij (in razgledanost). V čitalnici se lahko učimo, nekajkrat na leto je prizorišče manjših razstav ob različnih tematikah in priložnostih, ki jih pripravi sestra Mateja.

ADORACIJSKA KAPELA

Poleg semeniške kapele imamo manjšo adoracijsko kapelo, v kateri imamo občasno svete maše. Napis na ambonu “Daješ mi spoznati pot življenja” (Ps 16,11) lepo povzema namen tega preprostega bogoslužnega prostora, polnega podob.  Avtor triptiha, tabernaljev in zasnove je Lojze Čemažar, blagoslovil jo je msgr. dr. Franc Šuštar leta 2019.