Na tej strani lahko začutite utrip dogajanja v dnevu slovenskih bogoslovcev. Res je, da se naše življenje kar precej razlikuje od življenja običajnih študentov. Vendar je tudi res, da se pripravljamo na drugačno poslanstvo, ki v očeh mnogih ljudi ni tako smiselno. Vendar je nad vsem načrt vsemogočnega Očeta, ki nas je poklical na pot duhovništva in nas tudi vodi po tej poti.

Kako zgleda dnevni red bogoslovcev, si lahko ogledate na strani Dnevni red.

Spiritual v svojem razmišljanju spregovori o pedagoškem pogledu na vzgojo bogoslovcev.

Življenje v semenišču pa je zelo pestro. Poleg študija in duhovnega življenja se dogaja še mnogo zanimivih dejavnosti. Nekaj o njih si lahko preberete spodaj, ali pa si ogledate galerijo slik.

PETJE in GLASBA

Vsak duhovnik se pri liturgiji sreča s petjem. V semenišče pa prihajamo fantje z različnimi talenti. Zato se moramo vsaj malo “podkovati” in pripraviti na petje. Že dolga leta bogoslovce uči petja s. Boža iz skupnosti Šolskih sester de Notre Dame.

V semenišču imamo tudi pevski zbor, ki ga vodi prof. Gregor Klančič. Poleg zbora se je zbral tudi oktet. Več o pevskem zboru si preberite na njihovi strani.

Kar nekaj bogoslovcev je tudi organistov. Njihovo znanje se s pridom uporabi pri mašah. Nekateri pa se igranja orgel naučijo kar v semeniških letih.

ŠPORT

Pravijo, da zdrav duh biva v zdravem telesu. Zato smo v letu 2014 v semenišču uredili tudi manjši fitnes. Po obrokih se z veseljem odigra kakšna igra ping-ponga ali namiznega nogometa. Vedno pa lahko na “notranjem dvorišču” igramo badminton ali odbojko.

DRUŽENJE

Z namenom povezovanja in druženja smo uredili t.i. “soba 40” ali bolje rečeno klubska soba. V prijetnem vzdušju se tam bogoslovci pogosto zbiramo. Pripravljenih je kar nekaj družabnih iger. Na voljo je tudi TV za ogled filmov, športa ipd. V tej sobi se organizirajo tudi pogosti družabni in kulturni večeri.

Poleg manjše kuhinje v sobi 40, imamo na voljo tudi čajno kuhinjo, v kateri si je mogoče tudi kaj skuhati. Res pa je, da se tam največkrat nahaja le popoldanska malica, saj imamo za prehrano povsem dobro poskrbljeno.

KROŽKI

Svoje interese lahko z drugimi podelimo pri t.i. krožkih. Mesečno se zbiramo po skupinah s tistimi, ki jih bolj zanimajo dramska umetnost, liturgija, računalništvo ali filozofija.

Znotraj semenišča obstaja tudi pritrkovalski krožek, ki deluje na širši ravni. Več o tem krožku na njihovi spletni strani.

Kratek video o življenju bogoslovcev (2012).