Janez Peter Bohinc

NADŠKOFIJA LJUBLJANA

Župnija Radovljica

Letnica rojstva: 2003

Kdo je Janez Peter: Sem Janez Peter Bohinc iz Radovljice. Sem iz štiričlanske katoliške družine in imam tri leta mlajšo sestro. Vsako nedeljo smo šli k sveti maši, tudi če smo bili na potovanju. S starimi mamami smo molili rožni venec. Močan vtis pa do name pustile tudi njune pripovedi iz življenja, pogosto povezane z vero. V župniji od drugega razreda ministriram, kar mi je bilo vedno v veliko veselje. Sodeloval sem tudi na oratoriju. Končal sem nižjo glasbeno šolo in igram harmoniko. Po osnovni šoli sem obiskoval in maturiral na Gimnaziji Kranj. Rad hodim v hribe in smučam. Rad imam tudi naravo in lepa stara mesta.

Kako si se odločil za duhovni poklic: Ko sem se vpisal v gimnazijo, sem bil prepričan, da bom študiral fiziko ali matematiko. Ko pa se je bilo treba prijaviti na razpis za fakulteto, sem izbral medicino. Želim si namreč, da pomagam ljudem v stiski. Kot zdravnik bi lahko ljudem pomagal telesno, vendar sem prepričan, da je najpomembnejše pomagati na duhovnem področju. Veliki smisel našega življenja je namreč živeti po Božji volji in se zveličati.

Kaj je tebi pomagalo pri sprejemanju odločitve? Pomagala mi je spodbuda domačega župnika in njegov nasvet, naj v ta namen molim rožni venec. Prepričan sem, da so bili prav molitev, redno obiskovanje svete maše, mesečna spoved in branje Svetega pisma ključni za odločitev. Poromal sem tudi v Medžugorje. Ko sem se odločil vstopiti v propedevtični (pripravljalni) letnik, sem spoznal, da sem se prav odločil, saj sem rad delal, kar smo imeli na programu.

Eden izmed ljubših svetopisemskih stavkov:

Prav naslednji svetopisemski odlomek je bil zadnja spodbuda, ki sem jo potreboval: »Tretjič mu je rekel: ‘Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?’ Peter se je užalostil, ker mu je tretjič rekel: ‘Ali me imaš rad?’ in mu je rekel: ‘Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.’ Jezus mu je rekel: ‘Hrani moje ovce!’« (Jn 21,17)

Najljubši svetnik: sv. pater Pij

Najljubša knjiga: Rad berem tanke knjižice o sv. maši ali svetnikih. Najbolj sta me nagovorili  Imeti rad sveto mašo (avtor: Edward G. Maristany) in Luč Evrope, Življenje svetega Benedikta (avtorica: Flaminia Morandi).

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri