Matevž Marinko

NADŠKOFIJA LJUBLJANA

Župnija Brezovica

Letnica rojstva: 2002

Kdo je Matevž: Sem Matevž Marinko in prihajam iz Vnanjih Goric, župnija Brezovica pri Ljubljani. Prihajam iz štiričlanske družine. Osnovno šolo sem obiskoval na Brezovici, gimnazijo pa sem opravljal na Gimnaziji Vič. Po končani gimnaziji sem se v želji postati učitelj zgodovine vpisal na dvopredmetni študij zgodovine in teologije, a me je Gospod poklical drugam. V prostem času se rad posvečam zgodovini, druženju s prijatelji, pogosto pa se lotim tudi kakšnih ročnih spretnosti kot na primer rezbarjenje.

Kako si se odločil za duhovni poklic: Prvi trenutek, ki se ga spomnim, ko sem se zavedal klica, je bilo romanje s prijatelji na evropsko srečanje mladih v Wroclaw. Takrat je misel o duhovništvu prvič resno prešla moje misli. Ta misel se mi je v naslednjih letih še velikokrat pojavila, a sem vedno znova iskal tisoč in en izgovor, da bi jo utišal. A Gospod je vztrajen. Po koncu gimnazije sem se vpisal na študij zgodovine, ki pa sem ga želel združiti še z enim študijem v dvopredmetni študij, a nisem vedel kaj naj izberem. Na seznamu možnih povezav sem zagledal tudi teološko fakulteto ter si dejal, zakaj pa ne. Tam sem se znotraj letnika srečal z bogoslovci in misel na duhovništvo je prišla še močnejša kot poprej. Tekom leta, sem se tej misli začel tudi bolj posvečati, saj mi študij zgodovine ni prinašal notranjega miru, medtem ko mi je misel o duhovništvu v meni vzbujala vedno večje zanimanje. Postavil sem si rok, da mora odločitev pasti do velike noči leta 2022, po kateri sem se odločil, da je to pot, na katero želim stopiti ter o tem stopil k domačemu župniku.

Kaj je tebi pomagalo pri sprejemanju odločitve? Nedvomno so mi pomagali pogovori z domačim župnikom in takratnim kaplanom ter podpora prijateljev. Prav tako pa so mi pomagale tudi spodbude in nasveti bogoslovcev, s katerimi sem bil v letniku.

Eden izmed ljubših svetopisemskih stavkov: »Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre.« (Jn 3,8a)»Ne nam, ne nam, temveč svojemu imenu daj slavo, zaradi svoje dobrote, zaradi svoje zvestobe.« (Ps 115,1)

Najljubši svetnik: bl. Karel I. Habsburški

Najljubša knjiga: Pravovernost (G.K. Chesterton), Vojna in mir, Gospodar prstanov

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri