Praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije

with Ni komentarjev

Praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ki je praznik vse Cerkve, torej vseh verujočih, smo prav na poseben način doživeli tisti, ki stopamo na pot priprave na duhovništvo in že posvečeni.

Tisti, ki smo ta dan nestrpno pričakovali, nas je zgodaj zjutraj k dnevu povabila prav prijetna budnica. Na močan glas je zadonela Handlova Aleluja in še nekatere izbrane pesmi. Tedaj sem se, navkljub zgodnji uri, zavedal, kako pomemben dan je pred nami. Sledile so slovesno zapete hvalnice v posebej za ta namen prekrasno okrašeni semeniški kapeli. Dopoldne smo bili priča sprejemu soboškega škofa v Kongregacijo slovenskih bogoslovcev in duhovnikov, ki je tudi daroval sveto mašo.

Za prvoletnike velja, da so na ta dan deležni nekoliko več pozornosti. Po pripravi z devetdnevnico in osebno molitvijo smo pričakovali tudi zunanja znamenja vstopa na to pot; to je prejem talarja – črne, do tal segajoče obleke – in sprejem v Kongregacijo slovenskih bogoslovcev in duhovnikov. Ob navzočnosti naših staršev, bogoslovcev, duhovnikov nas je k obredu sprejema letos pristopilo pet bogoslovcev. Ljubljanski nadškof nam je na talar pripel svetinjico Brezmadežne, ki nam jo daje za zgled služenja Bogu. Ko smo skupaj molili posvetilno molitev k Brezmadežni, sem občutil blaženi mir v srcu. Izginili so strahovi, ki sem jih poprej občutil.

Praznik smo nadaljevali s slavnostno akademijo na čast Brezmadežni. V prihajajočem letu ljubljansko semenišče praznuje 300 let od začetka formacije bogoslovcev, kar se je odražalo v akademiji. V stolnici so bogoslovci višjih letnikov pripravili kulturni program z zgodovinskim pregledom in spominom na nekatere vidnejše može, ki so izšli iz tega semenišča. Spomnili smo se tako nekaterih, ki so ustvarjali v glasbi, besedi in na likovnem področju, kot tudi misli nekaterih škofov ter nekdanjega vodstva semenišča. Sodelovali smo tudi nekateri prvoletniki kot del pevske zasedbe semenišča in tako mogli zelo zavzeto sodelovati pri prepevanju nebeški Materi v čast.

Praznik smo nadaljeval na pogostitvi. Ob dobri hrani in pijači smo ubrano zapeli nekaj pesmi in se tako skupaj poveselili tega veselega dogodka.

Za sklep dneva smo prvoletniki skupaj z ostalimi bogoslovci v kapeli pred Najsvetejšim zapeli litanije Materi Božji v čast, se ji tako zahvali za vse, kar smo prejeli in se ji priporočili v naprej, naj nas vedno spremlja in varuje. Tako smo sklenili ta prečudovit dan, ki nam bo zagotovo za vselej ostal v lepem in prijetnem spominu.

Tadej Pagon

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri