Predstavitev vojaškega vikariata

with Ni komentarjev

Ob besedi duhovnik si večina ljudi predstavlja vaškega župnika, morda kaplana. Toda duhovnike najdemo v zelo različnih službah in okoljih, med drugim tudi v vojski. Eden takih je Matej Jakopič, ki opravlja službo vojaškega vikarja v Slovenski vojski.

Ker nas bogoslovce zanima delo različnih duhovnikov, smo ga povabili, da nam je v torek, 25. oktobra 2016 opisal svojo službo, pridružil pa se mu je tudi pastoralni asistent Dejan Glavač, ki prav tako deluje v vojaškem vikariatu.

Kot enega najlepših vidikov svojega dela je Jakopič izpostavil, da je z vojaki za katere skrbi, veliko »na terenu«. Da ni le nekdo, ki zanje skrbi, pripravlja srečanja, nagovore ipd., ampak je z njimi 24 ur na dan, v lepih in manj lepih trenutkih, tudi ko gre za življenjsko nevarnost. »V takih trenutkih,« pravi, »je pomembno, da je duhovnik tisti, ki zadnji izgubi glavo in vedno deluje mirno in razsodno. Moraš biti nekdo, na katerega se lahko vojaki vedno zanesejo.«

Pomembno pri delu vojaškega vikariata je tudi, da ne poskrbijo le za vojake, pač pa tudi za njihove družine, ki med dolgimi misijami ostajajo doma in prav tako potrebujejo skrb in zavedanje, da nekdo vidi tudi njihovo žrtev. Poleg dogodkov, ki jih pripravljajo za te družine jim zato nudijo tudi duhovno pomoč in redno skrb za povezanost med vojaki in družinami.

Ob koncu je vikar bogoslovce povabil, da bi se v času priprav na duhovništvo udeležili tudi prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki je, kot pravi, »danes edini način, da iz fanta narediš moža.«

Janez Meden

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri