Spoznavno-uvodno romanje v Beograd

with Ni komentarjev

Pred začetkom študijskega leta smo bogoslovci in vodstvo skupaj odšli na uvodno romanje v Beograd in Đakovo. Romali smo od petka, 28. 9., do nedelje, 30. 9. 2018. Poleg vodičke nas je spremljal oče Mihajlo Hardi, grkokatoliški duhovnik, ki je osvetlil nekatere vidike katoliško-pravoslavnega dialoga in ekumenskih prizadevanj.

Prva pomembna točka našega romanja je bil sedež hrvaške metropolije Đakovo. Po sprejemu v tamkajšnjem semenišču in ogledu škofijske palače so nam pokazali in predstavili veličastno stolnico, v kateri smo imeli tudi sveto mašo. Duhovno in telesno okrepljeni smo se nato podali proti Srbiji ter v poznem popoldnevu prispeli v Beograd.

V petek smo si srbsko prestolnico ogledovali zgolj z avtobusa, v soboto pa smo po njej naredili še nekaj korakov. Začeli smo z ogledom in sveto mašo v Plečnikovi cerkvi svetega Antona Padovanskega, nadaljevali pa na pravoslavni teološki fakulteti, kjer nas je prijazno sprejel profesor dr. Sava Milan. Predstavil nam je delovanje fakultete ter nam nato razkazal saborno cerkvo (pravoslavno stolnico) ter crkvo Ružico, najstarejšo cerkev v Beogradu, kjer sam deluje kot diakon. Z lokalnim vodičem smo obiskali tudi hram svetega Save, največjo srbsko pravoslavno cerkev, ki je sicer delno še v gradnji. Dan smo zaključili s srbsko večerjo na Skadarliji, znanem boemskem delu Beograda.

Če je bila sobota pretežno pravoslavno obarvana, pa smo se v nedeljo zadrževali bolj v katoliških krogih. Sodelovali smo namreč pri sveti maši, ki jo je v katoliški beograjski konkatedrali Kristusa Kralja vodil nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Ta nas je nato sprejel v prostorih škofije ter nam v pogovoru predstavil razmere in izzive katoličanov v Srbiji. Na poti domov smo se na srbskem podeželju ustavili še na kosilu, nato pa se v poznih večernih urah polni novih spoznanj in doživetij vrnili v Ljubljano, kjer je naslednji dan že čakalo novo študijsko leto.

Blaž Zorko

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri