Praznik Brezmadežne 2022

with Ni komentarjev

V četrtek, 8. 12. 2022, smo v Bogoslovnem semenišču obhajali praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Ta dan je velik praznik za vso Cerkev. Prav poseben pomen ima za vse duhovnike in bogoslovce, ki so že člani Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev in duhovnikov (MKSBD), saj se na ta dan spominjajo trenutka, ko so bili sami sprejeti v kongregacijo. Lep pečat pa zapušča tudi v srcih novih članov, štirih prvoletnikov, ki smo bili slovesno sprejeti med kongreganiste.

Priprava na praznik

Pred samim praznikom Brezmadežne in sprejemom v Marijino kongregacijo smo imeli v semenišču duhovno bogato pripravo.

V tem času priprave je Marijina kongregacija za bogoslovce, še posebej za nas, prvoletnike, organizirala tri srečanja. Na prvem srečanju nam je vodstvo kongregacije predstavilo zgodovino, delo in namen le-te. Na drugem nas je obiskal stolni kaplan soboške škofije Aljaž Baša. Pripovedoval nam je o naši nebeški Materi Mariji, kako ga je vodila skozi življenje in kako je prav ona tista, ki nas vodi do Jezusa. Ponedeljek pred začetkom devetdnevnice pa nas je nagovorila sestra dr. Alenka Arko ter nam ob Svetem pismu, s pomočjo 12. poglavja iz knjige Razodetja predstavila Devico Marijo (žena obžarjena s soncem).

V sklopu priprave na sam praznik in sprejema v Marijino kongregacijo smo imeli devetdnevnico v čast Brezmadežni, kjer smo poleg prelepega prepevanja pesmi v nagovorih poslušali besede bl. Anotnia Bella, ki o Mariji govori kot o ženski vsakdana, tišine, sprejemanja, prvega koraka, kot o noseči ženski, ženski novega vina, kruha, meje in kot o misijonarski ženski.

Devetdnevnico smo polni pričakovanja zaključili 7. decembra in naslednji dan je sledil slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije, še prav poseben in pomemben dan za nas, prvoletnike.

Sprejem v MKSBD in posvetitev Brezmadežni

Praznik se je, kot je že v navadi, začel z glasno budnico. Pred našimi sobami je zadonela Händlova Aleluja in še nekaj drugih pesmi. Magistra, skupaj s študijskim prefektom, sta nas nato pogostila z zajtrkom in nam izročila letniško svečo z atributi letniškega zavetnika – sv. nadangela Mihaela.

Dan se je za vse skupaj začel slovesno, s pétimi hvalnicami v semeniški kapeli, ki je za to priložnost še posebej lepo okrašena. Preostanek dopoldneva pa smo preživeli ob druženju po letnikih. Nato je sledilo svečano kosilo in popoldne so se nam pridružili še domači ter ostali gostje pri slovesni sveti maši v kapeli, ki jo je daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Po pridigi je za marsikoga sledil prav poseben trenutek, saj smo vsak posebej, ko smo bili poklicani po imenu izgovorili svoj prvi »Tukaj sem«. Za tem smo se z molitvijo vsi posvetili Brezmadežni in po blagoslovu svetinjic nam jih je gospod nadškof pripel na obleko, ob tem pa je vsak dobil svečo Marijine kongregacije. Nato se je maša slovesno nadaljevala in po njej je sledila večerja v semeniški jedilnici, skupaj z gosti.

Ko smo se poslovili od gostov in domačih, smo dan zaključili s pétimi Litanijami Matere Božje v kapeli. Pred izpostavljenim Najsvetejšim smo jih peli prvoletniki skupaj z magistroma in študijskim prefektom.

Ta praznik nas je še posebej postavil na pot hoje za Jezusom. Naj bo blagoslovljeno in Božje milosti polno življenje vsakogar, ki želi iti tja, kamor ga kliče Gospod.

 

Prvoletniki

 

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri