Praznik Brezmadežne 2023 in sprejem novih članov MKSBD

with Ni komentarjev

Priprave na letošnje obhajanje praznika brezmadežnega spočetja device Marije smo začeli s tematskim uvajanjem. Najprej smo v semenišču gostili s. Snežno Večko. V sredo, 22. novembra, je za nas pripravila predavanje o Mariji in njenem poslanstvu biti mati Božjega Sina. Spregovorila nam je o tem, kako ljubeče je Marija Jezusa vzgajala in skrbela zanj, ob tem pa v popolni odprtosti in predanosti sinovo poslanstvo sprejemala kot Božjo voljo. V tej drži popolne vdanosti je potrpežljivo prenašala muke trpljenja matere, ki je priča strahovitemu trpljenju svojega sina. Vzporedno z Jezusovim trpljenjem je tako potekalo tudi trpljenje Marije. Celotno Marijino življenje, še posebej pa izkušnja sinovega trpljenja in smrti, nam podaja dragocen zgled vere in predanosti Božjemu načrtu.

Teden kasneje, v sredo, 29. novembra, na prvi dan devetdnevnice pred praznikom Brezmadežne, smo v semenišču gostili Matija Moharja. Pričeval je o tem, kako je bila po zapadu v zlorabljanje drog priprošnja Mariji ključnega pomena za njegov življenjski preobrat in prehod od zasvojenosti k svobodi.

Ti dve srečanji sta predstavljali dva vidika pripravljanja na obhajanje praznika. Sestra Snežna Večko nam je približala lik Marije, kot ga spoznavamo po Svetem pismu, in nam razložila njegov pomen za naše vsakdanje življenje po veri. Pričevanje Matija Moharja pa je ponazorilo pomen iskrene priprošnje Mariji, ki človeka v stiski rešuje in mu v njegovi konkretni življenjski situaciji pomaga do svobode.

Sledil je preostanek devetdnevnice, ki je trajala do četrtka, 7. decembra. V tem času smo vsak dan poslušali nagovore, ki jih je ljubljanski nadškof Anton Vovk pripravljal za bogoslovce ob prazniku Brezmadežne. Na zadnji dan devetdnevnice so zvečer v ljubljanski stolnici potekale slovesne večernice pred prazničnim dnevom. Vodil jih je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Bogoslovci smo potek večernic sooblikovali s petjem in asistenco.

Praznični dan

Na dan praznika smo začeli zjutraj s slovesnimi hvalnicami v semeniški kapeli, tem pa je sledil skupen zajtrk. Dopoldne smo imeli bogoslovci nekaj prostega časa, ki smo ga lahko na praznični dan izkoristili za druženje po letnikih. Zatem je sledilo praznično kosilo, na katerem so se nam kot gostje pridružili še nadškof msgr. Stanislav Zore, tajnik Boštjan Prevc, akad. prof. dr. Jože Krašovec, stolni župnik mag. Roman Starc ter s. Mateja in s. Jožica iz skupnosti Loyola. Med kosilom je goste pozdravil in nagovoril prefekt Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev in duhovnikov Luka Anžič, bogoslovec četrtega letnika.

Glavni del praznovanja je bil na vrsti ob 16. uri, ko se je v semeniški kapeli pričela slovesna sveta maša, v okviru katere so bili prvoletniki sprejeti v Marijino kongregacijo. Mašo je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. V kapeli so se nam pridružile še družine, prijatelji, profesorji in sošolci s fakultete ter drugi gostje, ki smo jih na praznovanje povabili bogoslovci. Ob nadškofu, rektorju, spiritualu in študijskemu prefektu so somaševali še dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Vodičar, akad. prof. dr. Jože Kraševec in župniki z domačih župnij bogoslovcev prvega letnika.

S svojim nagovorom ob začetku svete maše nas je v praznovanje uvedel spiritual mag. Gregor Celestina. Sprejem v Marijino kongregacijo je naglasil kot prelomen korak v postopku bogoslovnega formiranja, ob katerem bodo prvoletniki, bodoči novi kongreganisti, na poseben način k sebi sprejeli Marijo kot svojo Mater. Pomembne poudarke v povezavi z vsebino in pomembnostjo praznika za pot odkrivanja in potrjevanja duhovniškega poklica je v pridigi izrisal tudi g. nadškof. Poudaril je predvsem vidik Marijine ponižnosti, ki nas uči, da je edino ponižnost pot do prave svobode. Prinaša namreč pravo zmago nad skušnjavami in ovirami na poti do cilja, ki nam ga kaže Bog po svojem načrtu. Po pridigi je potekal obred sprejema v Marijino kongregacijo. Iz Nadškofije Ljubljana so bili v Marijino kongregacijo sprejeti: Janez Peter Bohinc (župnija Radovljica), Peter Černe (župnija Kranj) in Matevž Marinko (župnija Brezovica). Iz Škofije Novo mesto je bil v Kongregacijo sprejet Domen Špringer (župnija Prečna). Novi kongreganisti so ob sprejemu od g. nadškofa prejeli Marijine čudodelne svetinje, ki naj jih vedno spominjajo na njihovo posvetitev Mariji in na pomen koraka, ki so ga ta dan napravili.

Ob koncu svete maše je svojo zahvalo ob lepem praznovanju izrazil še Luka Anžič, prefekt Marijine kongregacije. V svojem nagovoru je poudaril, da napravljena posvetitev Mariji zaznamuje vse nadaljnje delo novih članov Kongregacije. Težo in veličino temu koraku dajejo tudi besede Tukaj sem!, ki so jih novi člani izrekli v obredu sprejema, ko so bili poklicani po imenu. Besede odgovora na oseben klic naj nove člane nagovarja k vztrajnemu sledenju Božjemu vabilu. Po maši je sledilo še skupno fotografiranje, zatem pa so bili vsi gostje povabljeni v jedilnico na pogostitev.

Ob 21. uri je semeniška skupnost praznično obhajanje sklenila z litanijami Matere Božje v semeniški kapeli, pri čemer so s petjem sodelovali prvoletniki.

V soboto, 9. decembra, dan po prazniku Brezmadežne, je praznovanje prejšnjega dne še vedno odmevalo znotraj skupnosti. Pri jutranji maši so mašniki med evharistično molitvijo Bogu posebej priporočili prvoletnike.

Ob pripravi na praznovanje se je znotraj skupnosti semenišča potrjeval in utrjeval duh sodelovanja. Pripravljeno je bilo čudovito praznovanje, ki so se ga lahko udeležili tudi zunanji gostje. Še posebej pomenljiva je bila soudeležba družin bogoslovcev. Znova je bil obeležen praznik, ki je izrednega pomena za skupnost, ki živi in deluje v semenišču. Dan praznovanja skupaj s predhodnimi pripravami predstavlja eno izmed temeljnih obdobij, ki dajejo ritem potekanju semeniškega leta in na poseben način naglašajo najpomembnejše vidike vzgoje, ki se v semenišču izvaja.

Ta stran uporablja piškotke. Več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri